Традиційна турецька кухня — це ціла філософія, яка полягає не лише у приготуванні багатьох страв, а й у спілкуванні. Це своєрідний ритуал, що триває годинами і передбачає як гарне сервірування столу, так і багато страв. Турецьку кухню можна назвати міксом найкращих страв балканської, кавказької та традиційної кухні ісламських народів, але вона має властиві тільки їй особливості. Що потрібно спробувати у Туреччині:

  1. Баклава
    Асортимент турецької кондитерської зведе з розуму будь-якого ласуна. На найвиднішому місці завжди буде баклава – зірка турецьких солодощів. Ніжні пелюстки тіста та горіхова начинка так і протікають медом. Баклава дуже ситна, щоб наїстись, вистачить і пари шматочків. І це справжня проблема, адже так хочеться випробувати одразу всі види! Адже існує й безліч інших десертів. І в кондитерських від Стамбула до Газіантепа відвідувачі надовго зависають перед прилавком, вибираючи, чим же себе побалувати цього разу: фісташковою або шоколадною нугою, лукумом з натурального гранатового соку, цукровою тулумбою, халвою або локмою в сиропі. солодощів, заведіть традицію щодня купувати щось нове. Якщо часу мало, вдень замовляйте десерт у кафе, а до вечірнього чаю в номері купуйте ласощі у кондитерській. Рахат-лукум під стаканчик чаю — чудове завершення дня, перевірено!

  2. Сіміт
    Сіміт — чемпіон серед бубликів, знаменитий на весь світ. Смакові нюанси можуть змінюватись в залежності від регіону: тонкий і хрумкий в Анкарі, в Стамбулі симіт куди пухший, а в Анталії можна купити м’який кондитерський варіант. Незмінно одне: у турків це улюблена вулична їжа. Недарма візки із симітами стоять на кожному кутку, а в руці чи не кожного третього перехожого можна помітити цей хрумкий бублик. Сіміт їдять і просто так, але смачніше — з нутеллою, варенням, олією або вершковим сиром. Є навіть цілі сіміт-кафе, де на основі такої булочки з кунжутом робляться снеки із сиром, шинкою, овочами та іншими начинками. У Стамбулі лоток із симітами обов’язково буде на будь-якій набережній, ніби натякаючи, що милуватися Босфором чи плисти на поромі краще не на порожній шлунок. Радимо купувати одразу два: місцеві коти та чайки – великі поціновувачі сімітів.

  3. Балик-екмек
    Перше, що радять спробувати самі турки, красномовно вказуючи на рибалок, — «балик». Не дивуйтеся, якщо спроби з’ясувати, що це за особливий різновид рибки, не увінчаються успіхом. «Балик» по-турецьки означає «риба». Будь-яка риба. Так що все рекомендують скуштувати? Найкраще почати з балик-екмек. І вирушити для цього варто в місця скупчення рибалок, наприклад, на Галатський міст у Стамбулі. Свіжопійману рибу там відразу смажать на грилі і подають у хлібі або під лимонним соком з овочами: справжнє смакота! Продовжити знайомство з «баликом» можна в будь-якому кафе чи ресторані, краще на набережній: там вам запропонують безліч видів риби та запечені у горщиках морепродукти.

  4. Дондурма
    Зайти в джелатерію і вибрати смак кульок морозива — ну ні, в Туреччині ви так легко не відбудетеся! Щоб отримати ласощі, доведеться попрацювати. Шоу починається із заповітної фрази «бір дондурма, лютфене!» («Одне морозиво, будь ласка»). Майстер дондурми виробляє трюки не гірше за справжнього циркача або бармена: жонглює склянками, задерикувато кричить, ховає морозиво за спину, дає вам спробувати, змушуючи тягнутися щосили. І точно не віддасть вам жаданий десерт так просто: кілька разів поманити покупця і в останній момент висмикнути з рук стаканчик — обов’язкова частина ритуалу.

  5. Чорбаси
    Особливим коханням у Туреччині користуються крем-супи. Густі та ніжні, вони готуються з різних продуктів: гарбуз, помідори, креветки, гриби, броколі, горох і сочевиця — щодня можна куштувати новий суп. Заведіть собі звичку замовляти суп у кожному кафе. Щонайменше, не можна виїхати, не випробувавши топ-3 найколоритніших місцевих супів: тархана чорбаси (національна страва з висушених та перемелених овочів, дріжджів та борошна), суп із вермішелі із зеленою сочевицею та суп із потрухів.

  6. Кава
    Турецька кава – окрема історія. Насичена, солодка та пряна, з пишною піною, якою так пишаються турки. Будьте готові, що половину витонченої філіжанки займатиме кавова гуща. Цукор турки додають прямо при варінні, тому у вас неодмінно поцікавляться, наскільки ви хочете солодкий напій. Ви можете відвезти шматочок турецького колориту в красивій банці, купивши популярну серед туристів і улюблену аборигенами каву Мехмед Ефенді: змішаний з кардамоном, він має приголомшливий аромат. А ось капучіно та інші європейські вишукування в Туреччині краще не замовляти — якщо не хочете отримати розчинний напій із пакетика «3 в 1».

  7. Іскандер-кебаб
    Цікавий квест на поїздку до Туреччини — перепробувати всі види кебабів. Справжня зірка серед кебабів – Іскандер: тонко нарізана ягнятина подається з дрібними шматочками коржика в томатному соусі, з топленим маслом та сметаною. Любителі гострої їжі оцінять адана-кебаб: рясно перчений м’ясний фарш, обсмажений на рожні. Турецька варіація на тему шашлику – шиш-кебаб – готується з ягнятини та доповнюється помідорами та солодким перцем. І не забудьте про донер-кебаб — простий та стереотипний, але від цього не менш смачний. У Туреччині кебаби готують буквально у кожному закладі. Експериментуйте і порівнюйте: цілком можливо, кебаб у простому вуличному кафе виявиться смачнішим за вишукування шефа в модному ресторані. І не забудьте про айран: цей йогуртовий напій добре доповнює традиційні м’ясні страви.

  8. Чиг кёфте
    Формально, кефте — це ще один різновид кебабу. Але ця страва так популярна в Туреччині, що заслуговує на окрему згадку. У кожній місцевості ці фрикадельки готують по-різному. Кефт можуть смажити, варити, пекти або обсмажувати на мангалі. Обов’язково спробуйте «чиг кёфте». Раніше ця страва була сирими м’ясними котлетками з овочами, але зараз у Туреччині заборонені страви з сирого м’яса, і в багатьох місцях «чиг кёфте» став вегетаріанським. Гострі бобові коржики прийнято їсти, рясно поливаючи лимонним соком і загортаючи лист салату і тонкого лаваша. Улюблена бюджетна їжа турецьких студентів — екзотична страва для туристів. А якщо хочете спробувати саме класичну м’ясну версію, вирушайте у глибинку, куди ще не дісталися суворих вимог до вуличної їжі.

  9. Мідії
    Всюди вуличні торговці закликають ласувати не лише симітами та кебабами, а й мідіями. За пів ліри продавець відкриє раковину і поллє лимонним соком вміст м’яса мідії, перемішане з рисом. На вигляд мідії крихітні — але десятка несподівано вистачає, щоб наїстись. Якраз десяток раковин, які красиво подані на тарілці, ви можете замовити в кафе або взяти з собою в готель замість піци.

  10. Чай
    Чай для турків – самостійна страва. Його готують у двоповерховому чайнику та п’ють із витончених стаканчиків, додаючи два кубики рафінаду. Чаєм можна завершувати трапезу, але в жодному разі не запивати інші страви. Навіть у кондитерській на вас косо подивляться, якщо надумаєте запивати солодощі чаєм. У центральній та східній Туреччині чайні – аналог пабів у Британії. Вони приходять, щоб поспілкуватися, а не просто випити. Якщо хочете завести знайомство з місцевими, приходьте в будь-яку велику чайну ближче до вечора і нудьгувати наодинці точно не будете. Якщо пощастить, ви станете свідком справжнього шоу зі склянками.

Вам також може сподобатися...