Іспанська кухня — національна кухня Іспанії, що склалася на основі різноманіття кулінарних традицій її регіонів, обумовленого географічним розташуванням, кліматом та культурними особливостями. Ми зібрали список, що потрібно спробувати на відпочинку в Іспанії.

  • Паелья (Paella)

Паелья — національна іспанська (валенсійська) страва з рису, підфарбованого шафраном, з додаванням оливкової олії. Крім цього в паелью можуть додаватись морепродукти, овочі, курка. Назва походить від латинського слова patella — «сковорода». Популярність цієї страви нині зумовлена ​​безліччю варіацій в інгредієнтах, адаптованих до різних регіонів іспанської кухні. Існує безліч рецептів приготування паельї. Самі іспанці стверджують, що їх понад триста. Класична паелья, крім рису, включає 6-7 видів риби і морепродуктів, курку, біле вино, зелень і спеції. У деяких регіонах Іспанії готується паелья із квасолі.

  • Тапас (Tapas)

Тапас — закуска, що подається в Іспанії до пива чи вина. В Іспанії є спеціальні тапас-бари, де можна замовити кілька видів закуски на велику компанію. Серед улюблених іспанських закусок — оливки, а також оливки з лимоном, тунцем, мигдалем, різноманітні бутерброди, наприклад, популярні в мадридських барах бутерброди з кальмарами, а також смажені креветки і кальмари, маринована свинина, хамон, морсилья, картопля , закуска з сиру з оливковою олією.

  • Гаспачо (Gazpacho) 

Один із найзнаменитіших іспанських супів — андалуський гаспачо — овочевий суп із помідорів та огірків, перетертих до стану пюре, який подається на стіл холодним, іноді навіть із кубиками льоду.

  • Хамон (Hamon)

Хамон — сиров’ялений іспанський окіст. Іспанські ласощі та делікатес. Національний скарб та надбання країни. Хамон — основа іберійської кухні і в перекладі з іспанської означає шинка. Свинячий окіст солять, сушать і в’ялять у строго певних умовах, що, зрештою, призводить до створення одного з найкращих і найвідоміших у світі м’ясних делікатесів. Хамон практично не містить холестерину і є найбільш уживаним м’ясним продуктом країни.

  • Картопляна тортилья (Tortilla de patatas)

Що ще варто скуштувати в кухні Іспанії, так це смачну картопляну тортилью – омлет з курячих яєць з скибочками цибулі та картоплі, смажений на оливковій олії. Як правило, його готують на сніданок. Але в багатьох барах тортиллю кладуть на хліб чи булочку і подають як тапас. Є версія, що вперше тортиллю приготувала у ХІХ столітті селянка, у якої на постій зупинився ватажок іспанських карлистів Томас де Сумалакаррегі. Вона почала думати, що дати поїсти генералові, адже в будинку були тільки цибуля, яйця та картопля.

  • Торт Сантьяго (Pastel De Santiago)

Що смачного поїсти в Іспанії із десертів? Почніть солодку подорож із галісійського мигдального торта «Сантьяго», який відомий із XVI століття. Рецепт вигадали у столиці автономного іспанського регіону Сантьяго-де-Компостела. Назвали національний десерт на честь заступника країни – святого апостола Сантьяго. У Середні віки торт вважався вишуканим та дорогим через високу ціну на мигдаль. Зараз ці ласощі можна спробувати в будь-якому регіоні Іспанії.

Для приготування торта використовують мигдальне борошно, вершкове масло, лимони, цукор та горіхи. Обов’язково прикрашають верхівку цукровою пудрою, виділяючи за допомогою спеціального трафарету хрест Сантьяго. Подають із вишуканими галісійськими винами. Біля торта «Сантьяго» досить тривалий термін зберігання, тому багато туристів відвозять його як сувенір з Іспанії рідним і друзям.

Вам також може сподобатися...